Manja slova Veća slova RSS
>

Lideri NATO-a odlučili da ojačaju Alijansu

Lideri NATO-a odlučili da ojačaju Alijansu
Datum objave: 05.09.2014 21:00 | Autor: www.nato.int

Ispis Štampaj stranicu


Lideri 28 zemalja članica Alijanse, na Samitu održanom u Velsu 5. septembra 2014. godine, usaglasili su Akcioni plan za reagovanje u cilju jačanja kolektivne odbrane NATO-a i spremnosti Alijanse da se nosi sa bilo kojim izazovom. ,,Ovo je demonstracija naše solidarnosti i odlučnosti'', rekao je Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen. 
Generalni sekretar je rekao da se Saveznice suočavaju sa bezbjednosnim okruženjem koje je, više nego ikad, nepredvidljivo, uključujući agresiju Rusije na Ukrajinu, nasilni ekstremizam na Bliskom Istoku i nestabilnost u Sjevernoj Africi. ,,U ovim turbulentnim vremenima, NATO mora da bude spreman da preduzima čitav niz zadataka i da brani Saveznice od svih oblika prijetnji'', rekao je on.
Lideri NATO-a su se na sastanku dogovorili da održavaju kontinuirano prisustvo i aktivnost u vazduhu, na kopnu i na moru u istočnom dijelu Alijanse, po principu rotacije. 
Takođe su se dogovorili da se formira udarna jedinica u okviru NATO Snaga za brzo reagovanje, snaga veoma visokog nivoa spremnosti i u stanju da se rasporedi u vrlo kratkom roku. ,,Ova udarna jedinica biće sastavljena od više hiljada vojnika iz redova kopnenih trupa, spremnih da se rasporede u okviru nekoliko dana, uz podršku pomorskih, vazdušnih i Specijalnih snaga'', rekao je Anders Fog Rasmusen. Kako bi olakšali pojačanja, NATO će formirati odgovarajuće komandno i kontrolno prisustvo i objekte za prijem, i unaprijed pozicionirati opremu, zalihe i planere. NATO će takođe pojačati razmjenu obavještajnih podataka, nadograditi planove za odbranu i izvoditi više ad-hoc  vježbi.
Lideri NATO-a su takođe odobrili paket drugih mjera za jačanje snage i spremnosti Alijanse, uključujući poboljšanu odbrambenu sajber politiku i jačanje saradnje sa partnerima, pokretanje Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta u cilju pružanja podrške Alijansinom projektu za stabilnost, bez angažovanja velikih borbenih snaga. Očekuje se učešće Gruzije, Jordana i Moldavije. 
Po pitanju NATO-ove politike otvorenih vrata, lideri NATO-a su se složili da ponude Gruziji opsežan paket mjera da joj pomognu da napreduje u pripremama za članstvo. Takođe su se saglasili da otvore intenzivirane razgovore o kandidaturi Crne Gore, i najkasnije do kraja 2015. godine, će procijeniti da li da pozovu Crnu Goru da se priključi Alijansi. 
"Prema tome, uz Akcioni plan za reagovanje, unaprijeđene sposobnosti i naš jedinstveni broj partnera, NATO će biti u stanju da djeluje brzo, odlučno i zajedno sa ostalima'', rekao je Generalni sekretar. Generalni sekretar je pozdravio najavu Poljske da bude domaćin održavanja narednog Samita NATO-a, za koji je rekao da predstavlja ,,jak signal rukovodstva Poljske u NATO-u i vidljivije prisustvo NATO-a u istočnom dijelu naše Alijanse’’.