Manja slova Veća slova RSS
>

Benedejčič: Crna Gora da nastavi sa dobrim radom

Datum objave: 15.07.2014 14:53 | Autor: Agencija MINA

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je napravila nevjerovatan napredak i treba da nastavi sa dobrim radom, poručio je ambasador Slovenije pri NATO-u Andrej Benedejčič, ocjenjujući da je odluka sa sastanka ministara zemalja Alijanse veliki uspjeh.

On smatra da odluka o otvaranju intenzivnih i fokusiranih razgovora sa Crnom Gorom sa ciljem punopravnog članstva u NATO-u predstavlja veliki uspjeh za diplomatiju i vlasti. “To znači da, ako saveznici budu zadovoljni napretkom koji Crna Gora napravi do kraja naredne godine, dobićete poziv. Drugim riječima, odluka znači da je Crna Gora, u stvari, dobila uslovni poziv”, kazao je Benedejčič agenciji MINA.

On je rekao da je uvijek dobro imati visoko postavljene ciljeve, a da je, u isto vrijeme, takođe važno izbjeći definisanje djelimičnog uspjeha kao neuspjeh.
“Crnogorske vlasti treba da budu ponosne na ono što su ostvarile poslije samo četiri godine u Akcionom planu za članstvo u NATO”, dodao je Benedejčič.

Komentarišući medijske navode da su se Sjedinjene Američke Države, Francuska i Njemačka protivile tome da se Crna Gora ove godine dobije poziv za članstvo u Alijansi, on je podsjetio da se odluke u NATO donose konsenzusom.
“To znači da svaki član Alijanse mora da se saglasi sa aktivnostima koje će biti preduzete. Bez zadiranja u stavove pojedinih zemalja, dovoljno je reći da je nedavni razgovor o politici otvorenih vrata bio živ i dug i da su sve saveznice učestvovale u njemu – velike i male, stare i nove”, kazao je Benedejčič.

On je poručio da je slovenački ministar spoljnih poslova, kao i brojne njegove kolege, snažno podržao pozivanje Crne Gore na samitu u Velsu.
“Međutim, bilo je i onih koji su mislili da, iako je Crna Gora napravila veliki napredak, treba dodatno vrijeme da se to ukorijeni. Neki su takođe mislili da u rješavanju pitanja kandidature Crne Gore, saveznici moraju da izbalansiraju svoj odgovor, uzimajući u obzir očekivanja nekih drugih zemalja aspiranata”, naveo je Benedejčič.

Konačna odluka, dodao je, stoga predstavlja kompromis. “Oni koji žele da budu sigurni u vezi sa napretkom Crne Gore dobili su dodatno vrijeme, dok oni koji žele da što prije vide Crnu Goru u Alijansi su dobili precizan vremenski okvir”.

Prema njegovim riječima, NATO članice su prepoznale i pozdravile reforme koje su do sada sprovedene u sektoru bezbjednosti. “Među saveznicima preovladava osjećanje da Crna Gora može da ispuni preostala očekivanja u ovoj oblasti do kraja naredne godine, uz njihovu pomoć”.
“Što se tiče vladavine prava, to je važno pitanje, posebno u kontekstu planova Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji. Slovenija, kao i druge NATO članice, uvjerena je da će Crna Gora nastaviti da napreduje u ovoj oblasti u kontekstu pregovora o pristupanju”, rekao je Benedejčič.

Kako je kazao, NATO nije samo politička i vojna, nego i obavještajna organizacija. “Drugim riječima, saveznici redovno razmjenjuju osjetljive informacije, dok ih specijalizovana tijela NATO-a skupljaju za potrebe Sjevernoatlantskog savjeta”.
“Zbog toga je važno da je sektor bezbjednosti novog saveznika kompatibilan sa onim drugih saveznika. To znači da neophodne procedure moraju biti na svom mjestu, u civilnim i vojnim obavještajnim službama, kako bi se obezbijedio potreban nivo povjerenja”, pojasnio je on.

Benedejčič je kazao da se zemlje suočavaju sa različitim izazovima na svom putu ka članstvu u NATO-u, a da su za Sloveniju glavna pitanja bile reforme odbrane i nivo potrošnje za odbranu.
“Stoga bih savjetovao Crnoj Gori i njenim vlastima je da nastave sa dobrim radom. Vi ste do sada napravili nevjerovatan napredak i imate veliki broj prijatelja u Alijansi”, rekao je on.  To je i zato što je, kako je rekao, zadovoljstvo raditi sa predstavnicima Crne Gore, kako u Briselu, tako i u Podgorici. “Ja, dakle, mogu već reći da će svakom od nas na slovenačkoj strani veoma nedostajati uloga kontakt NATO zemlje za Crnu Goru, koju smo ispunjavali tokom protekle četiri godine”.