Manja slova Veća slova RSS
>

Glas Amerike: Crna Gora zaslužila pozivnicu

Glas Amerike: Crna Gora zaslužila pozivnicu
Datum objave: 14.07.2014 23:48 | Autor: Televizija Crne Gore, prvi program , 14. jul 2014. Dnevnik 2 (19:45:27)

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je zaslužila da bude pozvana da se pridruži NATO-.u saglasni su analitičari u Vašingtonu, jer je ispunila gro obaveza. Odgađanje obaveza smatraju greškom ali su uvjereni da će uslijediti tokom naredne godine, šta je moglo uticati na odluku ministara, čućemo iz razgovora novinarke Glasa Amerike, Milene Đurđić sa američkim analitičarima.

Ijan Brežinski, viši saradnik u Atlanstkom savjetu, za Glas Amerike kaže da je Crna Gora pokazala da je ispunila uslove za članstvo.

Ijan Brežinski, ATLANTSKI SAVJET :"Svakako za dobijanje pozivnice. Vlada je čvrsto riješena da uvede zemlju u Alijansu, crnogorske snage učestvuju u operacijama NATO-a. Crna Gora zaslužuje pozivnicu i trebalo bi da je dobije.

Da je Crna Gora spremna za prijem u NATO saglasan je i savjetnik Centra za transatlantske donose na Univerzitetu Džon Hopkins, Majkl Holcel, koji se u nedavnom autorskom tekstu za dnevnik Vašington post založio za pristupanje Crne Gore i Makedonije Alijansi.

 Majkl Holcel, UNIVERZITET DŽONS HOPKINS : "Na osnovu onoga što mogu da vidim, mada više nemam pristup poverljivim obavještajnim informacijama, moj odgovor je da. Ne raspolažem međutim svim podacima. Govorilo se o tome da je velika prepreka bila, u određenom trenutku, infiltracija ruskih agenata. Ne znam da li je to i dalje slučaj, ali mi je rečeno da barem Centralna obavještajna agencija smatra da to više nije slučaj.

 Holcel ističe da je odlaganje prijema Crne Gore greška, ali i napominje da pozivnica za članstvo ne mora da se uputi na samitu.

 Majkl Holcel, UNIVERZITET DŽONS HOPKINS:"Mislim da će Crna Gora postati članica NATO-a, i to će vjerovatno dogoditi 2015. Ne želim da previše dramatizujem to pitanje. Ne sumnjam da će Crna Gora biti primljena i volio bih da sam tako siguran u pogledu drugih zemalja."

Ijan Brežinski, ATLANTSKI SAVJET "Zabrinut sam zbog postojećeg oklijevanja, za koje nema razloga. 2015 je u suštini odlaganje. Ne rade ništa što bi pokazalo da je to siguran datum za pozivnicu.?

 Naredni period, crnogorske vlasti vlasti trebalo bi da iskoriste za poboljšanje rezultata u pojedinim oblastima i sprovođenje kampanje za informisanje građana o članstvu u Alijansi koja je, kako naglašava Majkl Holcel, veoma važna. Za nastavak proširenja, smatraju analitičari u Vašingtonu, biće potreban i snažan pritisak američke administracija za koju to pitanje, trenutno, nije prioritetno.

 Majkl Holcel, UNIVERZITET DŽONS HOPKINS:"Vašington bi trebalo da uloži više napora. Rečeno mi je da su neki u administraciji podržavali upućivanje pozivnice Crnoj Gori, dok pojedini pak nisu. Na kraju nije bilo hitnog podsticaja da se to uradi. Uzimajući u obzir širu geopolitičku sliku u Evropi, nakon invazije u Ukrajini, mislim da hitno treba staviti do znanja da će NATO nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, među kojima je i proširenje.?

 Majkl Holcel naglašava da je kriza u Ukrajini promijenila cjelokupnu bezbjednosnu strukturu Evrope, te da ovo nije vrijeme za NATO da se uzdrži od jedne od svojih ključnih funkcija - proširenja.