Manja slova Veća slova RSS
>

Marković: Apsolutno netačno da u našim službama ima ruskih špijuna

Datum objave: 14.07.2014 23:23 | Autor: Televizija Crne Gore, prvi program , 14. jul 2014. Dnevnik 2 (19:40:20)

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković ocijenio je u intervjuu za TVCG da je neopravdano i neprihvatljivo da na čelu institucije koja ima najznačajniju ulogu u suprostavljanju organizovanom kriminalu i korupciji još nemamo izabranog VDT-a. Marković se nada da će uz odgovorniji odnos Tužilačkog savjeta i Parlamenta taj proces uskoro biti okončan. Ministar pravde tvrdi da je netačno da u crnogorskim obavještajnim službama rade ruski špijuni, kao što je netačno i to da je Crna Gora dobila od NATO-a navodni spisak obaveza.

DUŠKO MARKOVIĆ, ministar pravde."Tumačimo ih na način koji je rečen. Ta poruka nije nova poruka, ona je već sadržaja i usaglašena u zajedničkim nacionalnim streteškim dokumentima i mi svakog dana radimo na ispunjavanju tih obaveza."

Postoji li navodni spisak obaveza koji je NATO izdiktirao Crnoj Gori.

DUŠKO MARKOVIĆ, ministar pravde."Ne, ne postoji nikakav spisak obaveza, postoje standardi. Te standarde smo sa NATO zemljama članicama i odgovarajućim tijelima NATO-a u Briselu usaglasili i na osnovu toga radimo normativne i institucionalne reforme u Crnoj Gori. Ne postoji spisak zahtjeva, postoje standardi i te standarde morate prihvatiti i implementirati biti sposobni da ih u naše zakonodavstvo implementirate u uprednom smislu primjenjujete i ti standardi su sadržani odnosno te obaveze su sadržane u dokumentima o kojima sam već govorio."

DA li je crnogorski bezbjednosni sektor pod uticajem međunarodnih bezbjednosnih službi, to vas pitam u kontekstu navoda američke agencije Asociated Pres koja je nedavno javila da u crnogorskim obavještajnim službama rade ruski špijuni?

DUŠKO MARKOVIĆ, ministar pravde."To je apsolutno netačno, mogao bih da kažem da to predstavlja novinarsku glupost. Mi bi bila zemlja neozbiljna sa nacionalnog aspekta, ako bi dozvolili da u našem obavještajnom sektoru, imamo upliv stranih obavještjanih službi, ma odakle oni dolazili, prema tome to je apsolutno netačno. Naše službe imaju dosta slabosti i ovi strateški i operativni dokumenti imaju za cilj da te slabosti eliminišu i da dođemo do obavještajne, zajednice koja je kredibilna i profesionalna. Ali da u našoj obavještajnoj zajednici rade predstavnici drugih službi, posmatram apsolutno netačnom riječju i odbacujem je kao mogućnost."

Jeste li optimist da će Crna Gora uskoro dobiti novog Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda?

DUŠKO MARKOVIĆ, ministar pravde."Iskustva iz dosadašnjih procedura me ne može natjerati da kažem da sam optimista, ali nadam se da će ovaj sad proces u novom konkursu biti odgovorniji. Da će svi činioci koji u tom procesu učestvuju, Tužilački savjet, koji treba da utvrdi kandidata za VDT-a i proslijedi ga Parlamentu i sam Parlament kažem biti odgovorniji i konačno da dođemo do VDT-a .Neopravdano je i neprihvatljivo da na tako važnoj poziciji u tako važnom državnom organu koji ima jedno od najznačajnijih uloga u suprostavljanju organizovanog kriminala i korupcje, nemamo izabranog starješinu u skladu sa ustavnim amandmanima i zakon koji proizilazi iz tih amandmana. Tako da ne mogu reći da imam veći stepen sigurnosti, ali imam nadu i očekivanje da ovog puta taj proces može biti okončan."

Imamo sa jedne strane čestitke Crnoj Gori zbog postignutih reformi u oblasti vladavine prava, a kritike sa druge strane zbog neispunjenih obaveza u toj oblasti. Šta vi kao ministar pravde i potpredsednik Vlade kažete gdje smo?

DUŠKO MARKOVIĆ, ministar pravde."Ta ocjena da imamo napredak da je taj napredak vidan, da je on zadovoljavajući korespondira sa ocjenom da imamo problema, a kad imamo problema onda su i logične kritike. Rekao bih da je proces reformi na planu vladavine prava i pravne sigurnosti u Crnoj Gori i na Balkanu u cjelini veoma težak proces i on će biti dug proces. On neće moći biti završen nijednim akcionim planom niti strateškim dokumentom to će biti reforme koje će se morati sprovoditi u kontinuitetu kako bi u našoj državi i regionu u cjelini vladavina prava postala standardna."