Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ђукановић: Црна Гора заслужила позив за чланство

Датум објаве: 13.07.2014 14:29 | Аутор: Агенција МИНА

Испис Штампај страницу


Премијер Мило Ђукановић рекао је у интервјуу агенцији МИНА, коментаришући одлуку Министарског савјета да Црна Гора не добије позив за НАТО, да га формулација одлуке не испуњава у потпуности јер је убијеђен да је Црна Гора заслужила позив за чланство.
»То говорим зато што сам често у комуникацији са НАТО партнерима провјерао вриједност етапних и финалних резултата које је Црна Гора остварила у реализацији задатака из агенде НАТО интеграција. Такође, мислим да без страха можемо да упоредимо наша са достигнућима које су фази интеграције у којој је данас Црна Гора биле постигле друге државе из окружења, а које су сада чланице НАТО-а«, казао је Ђукановић.

Он је рекао да овакве одлуке зависе од двије стране, земље кандидата и држава Алијансе, које одлучују када ће им се земља кандидат придружити.
»Такође, у одређеним временима није мање важан ни геополитички контекст који је, макар ја тако сматрам, и опредјељујуће допринио да Црна Гора не добије позив у овом тренутку«, рекао је Ђукановић.

Он је поновио да то није неуспјех и да је Црна Гора једина од четири државе које су кандидати добила могућност да у дијалогу са НАТО-ом, не чекајући наредни самит ,током 2015. године, ипак добије позив за чланство.
»Пресудно је важно да у наредном периоду наставимо са истом посвећеношћу реформама, како би искористили указану шансу сда у најкраћем року остваримо овај државно политички приоритет«, казао је Ђукановић.

Коментаришући реформу безбједносног сектора, која је била један од услова за добијање позива за чланство, Ђукановић је рекао да последњих неколико година НАТО у агенди потенцирао четири области реформе.
Ђукановић је поновио да је, осим тога, потенцирана и реформа сектора одбране, владавина права и подршка јавног мњења.

»У свим разговорима са НАТО партнерима на различитим нивоима имали смо редовну размјену мишљења о достигнућима у те четири области. Никада, ни у назнакама, није покретано питање персоналних промјена, на челу или у дубини система безбједности«, рекао је Ђукановић.

Када се помињу реформе у области безбједности подразумијева се, казао је, обавеза достизања стандарда који ће црногорски безбједносни систем учинити компатибнилним са ситемом НАТО-а.
Ђукановић је објаснио да то прије свега значи измјену законске регулативе на чему је, како тврди, Црна Гора вриједно радила.
Он је подсјетио да је Влада прослиједила парламенту Закон о основама безбјенодсног система, као и Закон о Агенцији за националну безбједност, да су урађене измјене одговарајуће законске регулативе у области одбране.
»Уз то, конституисали смо одјељење у Министарству одбране које се бави питањима безбједности војске, радили смо на институционалном снажењу не само АНБ већ смо Законом о основама система безбједности предвидјели и формирање Савјета за националну безбједност«, рекао је Ђукановић.

Он је казао да је Црна Гора пуно урадила, не само на формирању нових, него и на функционалном снажењу постојећих институција и да су резултати на том плану охрабрујући.
»Дефинитивно, мени није познато да је било ко из НАТО савеза персоналним питањима условљавао брзину позива Црној Гори. У безбједносном систему се промјене догађајају и догађаће се редовно као и у другим дјеловима државне управе. Нема говора да би се тиме могао образложити изостанак очекиваног позива са овогодишњег самита«, закључио је Ђукановић.