Manja slova Veća slova RSS
>

Đukanović: Crna Gora zaslužila poziv za članstvo

Datum objave: 13.07.2014 14:29 | Autor: Agencija MINA

Ispis Štampaj stranicu


Premijer Milo Đukanović rekao je u intervjuu agenciji MINA, komentarišući odluku Ministarskog savjeta da Crna Gora ne dobije poziv za NATO, da ga formulacija odluke ne ispunjava u potpunosti jer je ubijeđen da je Crna Gora zaslužila poziv za članstvo.
»To govorim zato što sam često u komunikaciji sa NATO partnerima provjerao vrijednost etapnih i finalnih rezultata koje je Crna Gora ostvarila u realizaciji zadataka iz agende NATO integracija. Takođe, mislim da bez straha možemo da uporedimo naša sa dostignućima koje su fazi integracije u kojoj je danas Crna Gora bile postigle druge države iz okruženja, a koje su sada članice NATO-a«, kazao je Đukanović.

On je rekao da ovakve odluke zavise od dvije strane, zemlje kandidata i država Alijanse, koje odlučuju kada će im se zemlja kandidat pridružiti.
»Takođe, u određenim vremenima nije manje važan ni geopolitički kontekst koji je, makar ja tako smatram, i opredjeljujuće doprinio da Crna Gora ne dobije poziv u ovom trenutku«, rekao je Đukanović.

On je ponovio da to nije neuspjeh i da je Crna Gora jedina od četiri države koje su kandidati dobila mogućnost da u dijalogu sa NATO-om, ne čekajući naredni samit ,tokom 2015. godine, ipak dobije poziv za članstvo.
»Presudno je važno da u narednom periodu nastavimo sa istom posvećenošću reformama, kako bi iskoristili ukazanu šansu sda u najkraćem roku ostvarimo ovaj državno politički prioritet«, kazao je Đukanović.

Komentarišući reformu bezbjednosnog sektora, koja je bila jedan od uslova za dobijanje poziva za članstvo, Đukanović je rekao da poslednjih nekoliko godina NATO u agendi potencirao četiri oblasti reforme.
Đukanović je ponovio da je, osim toga, potencirana i reforma sektora odbrane, vladavina prava i podrška javnog mnjenja.

»U svim razgovorima sa NATO partnerima na različitim nivoima imali smo redovnu razmjenu mišljenja o dostignućima u te četiri oblasti. Nikada, ni u naznakama, nije pokretano pitanje personalnih promjena, na čelu ili u dubini sistema bezbjednosti«, rekao je Đukanović.

Kada se pominju reforme u oblasti bezbjednosti podrazumijeva se, kazao je, obaveza dostizanja standarda koji će crnogorski bezbjednosni sistem učiniti kompatibnilnim sa sitemom NATO-a.
Đukanović je objasnio da to prije svega znači izmjenu zakonske regulative na čemu je, kako tvrdi, Crna Gora vrijedno radila.
On je podsjetio da je Vlada proslijedila parlamentu Zakon o osnovama bezbjenodsnog sistema, kao i Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, da su urađene izmjene odgovarajuće zakonske regulative u oblasti odbrane.
»Uz to, konstituisali smo odjeljenje u Ministarstvu odbrane koje se bavi pitanjima bezbjednosti vojske, radili smo na institucionalnom snaženju ne samo ANB već smo Zakonom o osnovama sistema bezbjednosti predvidjeli i formiranje Savjeta za nacionalnu bezbjednost«, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Crna Gora puno uradila, ne samo na formiranju novih, nego i na funkcionalnom snaženju postojećih institucija i da su rezultati na tom planu ohrabrujući.
»Definitivno, meni nije poznato da je bilo ko iz NATO saveza personalnim pitanjima uslovljavao brzinu poziva Crnoj Gori. U bezbjednosnom sistemu se promjene događajaju i događaće se redovno kao i u drugim djelovima državne uprave. Nema govora da bi se time mogao obrazložiti izostanak očekivanog poziva sa ovogodišnjeg samita«, zaključio je Đukanović.