Manja slova Veća slova RSS
>

Viktorija Nuland u posjeti Crnoj Gori

Datum objave: 13.07.2014 11:29 | Autor: Televizija Crne Gore, prvi program , 12. jul 2014. Dnevnik 2 (19:39:37)

Ispis Štampaj stranicu


Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Viktorija Nuland se u Vili Gorica sastala sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, predsjednikom države Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem, ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem i ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić.
U ekskluzivnom intervjuu za RTCG Nuland je kazala da je Crna Gora sprovela velike reforme i da će Sjedinjene Države zajedno sa nama, uraditi sve kako bi završili preostali dio obaveza, koje su neophodne za članstvo u NATO.

VIKTORIJA NULAND, zamjenica državnog sekretara SAD
"Prvi put sam u Crnoj Gori. Mislim da je ovo bio pravi trenutak za to. Prije svega, mogu da prenesem veoma pozitivne ocjene SAD-a o stanju u Crnoj Gori. Evidentan je politički progres, ekonomski napredak, napredak na polju bezbjednosti, što je veoma važno zbog puta ka NATO-u i Evropskoj uniji. Sada nam preostaje da zasučemo rukave zajedno i da razgovaramo o poslu koji je pred nama, a koji treba obaviti, kako bi ojačali vladavinu prava, sektor bezbijednosti, slobodu medija i da stvorimo uslove za američke investicije. Želimo više američkih investicijama u Crnoj Gori. Ovo je predivna zemlja sa velikim potencijalima, i želimo i možemo više zajedno."

"Kao što znate, šefovi diplomatija zemalja članica NATO odlučili su da do kraja 2015. donesu odluku o pozivu Crnoj Gori za članstvo u NATO. Poručili su da sa Crnom Gorom otvaraju novu intenzivnu fazu pregovora. Kako Vi komentarišete odluku iz Brisela?"

VIKTORIJA NULAND, zamjenica državnog sekretara SAD
"Kao što znate, ja sam bivša ambasadorka u NATO-u. Sarađivala sam sa mnogim državama koje su bile u istoj fazi kao što je Crna Gora sada. Ogroman napredak je napravljen. Ostaje još to malo posla koji morate obaviti. Kao što rekoh, ovo je period kada treba da zasučemo rukave. Zajedno ćemo procijeniti gdje vam možemo pružiti pomoć kako bi ojačali reforme u narednom periodu. To je bila i jedna od tema mojih današnjih susreta."

"Da li ste saglasni sa nekim analitičarima da onaj ko je odlučivao da se poziv Crnoj Gori ne uputi već u Velsu, nije dobro procijenio situaciju na Zapadnom Balkanu i pozitivne efekte jedne takve odluke, da li se Vašington time bavio?"

VIKTORIJA NULAND, zamjenica državnog sekretara SAD
"Prije svega, veoma cijenimo ulogu koju Crna Gora ima na stabinom putu balkanske zajednice ka Evropi, jer nisu svi vaši susjedi toliko posvećeni, tako da je to veoma važno jer vi dajete primjer. Ali odluke o članstvu u NATO-u donose se na osnovu konkretnih kriterijuma o spremnosti. Vi morate da budete spremni u svim aspektima, da branite sve nas, a svi mi moramo biti spremni da branimo vas, to je veoma ozbiljan zadatak. I zato imamo još posla, da zajedno odradimo i mislim da ćemo u tome i uspjeti. Takođe, mislim da će Vels pokazati da Crnogorci treba da budu ponosni na postignuti napredak u ostvarivanju svih tih uslova, posebno u sektoru bezbjednosti, kao doprinos ne samo evropskoj bezbjednosti, već i bezbjednosti na globalnom nivou, u Afganistanu, na Kosovu. Mi ćemo priznati to u Velsu. Prihvatićemo ono što ste uradili i ohrabriti vas da pređete posljednje kilometre."

"Šta možete reći o dosadašnjoj saradnji Crne Gore i SAD-a kada je u pitanju sektor bezbjednosti? Zašto je neophodno dodatno vrijeme kako bi se već završene reforme, konsolidovale?"

VIKTORIJA NULAND, zamjenica državnog sekretara SAD
"Mislim da sam već pomenula neke stvari, na kojima radimo zajedno. U pripremi je jedan dobar novi zakon koji vam omogućava da osigurate da je vaša obavještajna služba na nivou 21. vijeka i da je spremna za prihvatanje NATO standarda. Taj posao se mora sprovesti kroz bezbjednosni sistem i vladavinu prava. Takođe, moraju se završiti i neki započeti sudski procesi. Nastavićemo da pratimo nezavisnost sudstva i spremnost vaše Vlade i društva da se bore protiv korupcije. To je veoma važno jer korupcija nije samo ubica demokratije, već i prijetnja suverenitetu, jer strane van vaše zemlje mogu to zloupotrijebiti i zato posmatramo taj segment. I kao što sam već rekla, sloboda medija. Snažno smo posvećeni tome da sve jake NATO demokratije moraju biti otvorene za predloge i spremne da ih čuju, ali i da budu otvorene prema svojim građanima kroz slobodne medije. To su stvari o kojima smo danas razgovarali i vi ste postigli napredak u svima njima. Ali ima još posla da se uradi."

"Da li vidite Crnu Goru kao članicu NATO-a tokom narednog samita 2016. godine?"

VIKTORIJA NULAND, zamjenica državnog sekretara SAD
"Daću Vam isti odgovor kao što sam dala svim zemljama koje su bile u istoj situaciji. To zavisi od vas, od Crnogoraca. Da dovrše naporan posao, kako bi bili spremni.

"Da završimo?"

VIKTORIJA NULAND, zamjenica državnog sekretara SAD
"Uvjerena sam da možete da ga završite i da ovdje ima puno ljudi koji to žele, tako da svi na kraju kažemo "da" Crnoj Gori."