Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Вучинић: Агенција мора бити деполитизована и поуздана

Вучинић: Агенција мора бити деполитизована и поуздана
Датум објаве: 13.05.2014 13:30 | Аутор: Агенција МИНА

Испис Штампај страницу


Агенција за националну безбједност (АНБ) мора бити деполитизована и поуздана национална институција, поручио је њен директор, Боро Вучинић, наводећи да су у претходних пар година направљене значајне кадровске промјене.
Коментаришући замјерке да се у безбједносним службама на важним мјестима и даље налази кадар који се сматра непоузданим , Вучинић је рекао да би било корисно да се такве начелне оцјене и квалификативи, без обзира од кога долазе, поткријепе конкретним аргументима и да се временски ближе прецизирају.
“То је посебно важно због чињенице да се износе оптужбе на рачун људи персонално, као и да те квалификације имају нарочиту тежину уколико се односе на члана менаџмента, односно на неког ко има руководну функцију”, казао је Вучинић у интервјуу агенцији МИНА.
Према његовим ријечима, за разлику од неког ранијег периода, када су се мијењале државе и политике, а циљеви били често недефинисани или замагљени, данас постоји стратешка визија и јасан циљ – пут ка НАТО.
“Зато се нико не може наћи на одговорној позицији у АНБ уколико не дијели вриједности колективног система безбједности”, навео је Вучинић.
Како је рекао, исто тако, против сваког припадника Агенције који би на било који начин показао непрофесионализам, посебно са аспекта непоузданости у поступању са тајним подацима, био би одмах покренут адекватан поступак.
“АНБ мора бити деполитизована и у сваком свом професионалном сегменту поуздана национална институција, због чега се било који облик непрофесионализма, несавјесности и непоузданости не смије толерисати”, саопштио је Вучинић.
Кад је ријеч о кадровима, он је подсјетио на, како је рекао, значајне промјене које су учињене у претходних пар година.
Вучинић је рекао да је поред искуснијих кадрова на одређеним мјестима, шансу добио и један број млађих службеника који су се наметнули одговорношћу и посвећеношћу.
Он је поручио да ће АНБ у наредном периоду интензивно бити посвећена унапрјеђењу кадровских капацитета, едукацији кадра и развоју људских ресурса.
"Ипак, овако важна институција се, поред афирмације млађих кадрова, у одређеној мјери мора ослањати и на искуство и стручност професионалаца стечено дугогодишњим обављањем одговорних послова у Агенцији”, оцијенио је Вучинић.
Он је нагласио да је, током претходних година, значајан број припадника Агенције искористио законске повољности везане за пензионисање и напустио АНБ.

Вучинић је саопштио да је, у склопу укупних реформских процеса, а у циљу додатног јачања и планског развоја својих кадровских потенцијала, АНБ формирала посебну организациону јединицу која је надлежна за менаџмент људских ресурса и даљу модернизацију Агенције на том плану.
“Потреба ангажовања нових, превасходно млађих, високо-образованих кадрова, дефинисана је као један од кључних приоритета”, казао је Вучинић.
Он је, како је нагласио, задовољан поводом исказане заинтересованости управо те категорије људи за заснивање радног односа у АНБ.
“Наиме, након недавног активирања новог wеб-портала, а посредством стално отворене апликације за потенцијалне кандидате за запослење, АНБ је примила преко 300 пријава и ЦВ-а. Радује диверзитет и квалитет образовних профила, као и исказани ентузијазам и мотивисаност кандидата”, саопштио је Вучинић.
Он је казао да ће све достављене пријаве и пратећа документација бити уврштени у регистар потенцијалних кандидата за запослење, као и да ће бити размотрени сходно будућим кадровским потребама АНБ.
“У том погледу вјерујем да ће Влада ускоро пружити подршку у обезбјеђивању средстава за ангажман једног броја заинтересованих”, рекао је Вучинић.

Говорећи о неопходној реформи безбједносних служби, он је казао да Црна Гора, вођена својим стратешким опредјељењем, поред изазова и пријетњи на националном и регионалном нивоу, дијели изазове и пријетње НАТО држава, што, рекао је, захтијева реформисану АНБ, која ће представљати једну од карика колективног система безбједности.
“У том контексту, логично је актуелизовано питање реформе безбједносних служби, како од стране наших партнера, тако и домаће политичке и укупне јавности. То смо препознали и као приоритетну институционалну обавезу и томе смо дневно посвећени“, навео је он.
Како је рекао, с обзиром на то да је партнерство однос у коме обје стране теже истим стандардима и квалитетима као предуслову добрих односа, АНБ је интензивирала сарадњу са службама НАТО држава и сваки реформски корак направила након консултација са НАТО-партнерима.
“Много тога радимо заједно, јер једино тако можемо изградити односе засноване на пуном повјерењу. То је круцијално важно, због чега смо задовољни достигнутим нивоом партнерске сарадње, као и оцјенама које добијамо од партнера везано за напредак у реформама АНБ. Наравно, реформе су непрекидан процес и пред нама је још много реформских изазова”, сматра Вучинић.

Процес реформи се, додао је, наставља у свим сегментима, па и нормативном, у пуној сарадњи са партнерима, иако је АНБ већ сада, како је казао, у највећем дијелу, компатибилна савременим безбједносним системима.
“У дијелу стварања законских претпоставки, током 2012. и 2013. године, донесена су 22 подзаконска и општа акта и десет правилника из области финансијског управљања и контроле, чиме су се створили услови за цјеловиту примјену закона и законитост у поступању”, саопштио је Вучинић.
Он је казао да је започет рад на измјенама Закона о АНБ, јер је таква потреба проистекла из искуства током досадашње примјене и обавезе у достизању стандарда колективног система безбједности.
“У 2013. години донијет је и нови Правилник о организацији и систематизацији АНБ, при чијој су изради коришћена најпримјењивија искуства партнерских служби, земаља чланица НАТО-а. Управо је то био један од предуслова за брзо прилагођавање колективном систему безбједности”, рекао је Вучинић.

Према његовим ријечима, у контексту националних и регионалних изазова, Црна Гора, као држава која дијели вриједности Алијансе, препознала је као свој безбједносни интерес савезничке безбједносне ризике и пријетње, и у складу са тим дефинисала форму свог институционалног организовања.