Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

 

ИСТОРИЈАТЦјеловито сагледавање историјата безбједносно-обавјештајних служби у Црној Гори се само дјелимично може пратити кроз институционализоване облике рада у садашњем схватању овог појма. Обављање функција безбједности и обавјештајног рада, односно безбједносно-обавјештајни послови почињу упоредо с конституисањем државне власти у Црној Гори и доношењем различитих прописа којима су стваране основе за трајније учвршћење и развој државе - Стега 1796.године, Законик општи црногорски и брдски 1798.године, формирање Гвардије и Перјаника 1831.године, Законик Књаза Данила 1855.године, реформа Сената 1874.године, установљавање Министарства унутрашњих дјела 1879.године, Полицијски правилник за Књажевину Црну Гору 1907.године....

Новији историјат служби у Црној Гори могао би се пратити од 13.маја 1944.године, када је Наредбом врховног команданта НОВ основано Одјељење за заштиту народа - ОЗН, као јединствена служба безбједности на подручју бивше Југославије.
Марта 1946.године, ОЗН-а је издвојена из састава Министарства народне одбране и укључена у Министарство унутрашњих послова, мијењајући истовремено и назив у Управу државне безбједности.

Након значајнијих нормативних и организационих промјена 1966/67.године, када је извршена реорганизација, Служба државне безбједности - СДБ је задржала позицију и надлежност у оквиру Министарства унутрашњих послова.

До распада бивше СФРЈ почетком 1990-тих година, Служба државне безбједности је прошла различите фазе развоја. Прилагођавајући се општим друштвеним и политичким промјенама по формирању СРЈ, 1992.године Служба државне безбједности је наставила да функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова ЦГ.

Законом о Агенцији за националну безбједност (“Службени лист ЦГ” бр. 28/05 од 5.маја 2005.године) основана је Агенција за националну безбједност као засебан државни орган који је у својству правног сљедбеника преузео службенике, предмете, архиву, опрему и средства бивше СДБ МУП-а ЦГ.