Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
АНБ

мр БОРО ВУЧИНИЋ

Лични подаци:
Година рођења: 1954.
Мјесто рођења: Подгорица
Брачно стање: Ожењен, отац четворо дјеце

Образовање:
Завршио је Правни факултет и постдипломске студије.

Радно искуство:

Радни ангажман почео је у Грађевинској радној организацији "Титоград".
Након тога је радио у органима Главног града и био директор Друштвеног фонда за грађевинско земљиште, пословни простор и путеве-Подгорица.

У периоду од 2003. до 2006. године био је министар заштите животне средине и уређења простора.

Након референдума и обнове државности 2006. године изабран је за првог министра одбране у независној Црној Гори. Ту дужност је обављао до марта 2012. године.
Током мандата био је снажно посвећен формирању новог Министарства одбране и Војске Црне Горе, у складу са стандардима колективног система безбједности - НАТО-а, као приоритетног националног стратешког циља.

Члан је Савјета за чланство у НАТО, Националне комисије за спровођење Стратегије за превенцију и сузбијање тероризма, прања новца и финансирања тероризма, Координационог тима за ванредне ситуације, Савјета за владавину права, Вијећа за националну безбједност и Бироа за оперативну координацију рада безбједносних служби.

За директора Агенције за националну безбједност именован је 1. марта 2012. године.

Био је одборник у Скупштини општине Подгорица и посланик у Скупштини Црне Горе, као и предсједник Мандатско-имунитетске комисије, члан Комисије за избор и именовања, члан одбора за Уставна питања и члан Законодавног одбора Скупштине Црне Горе.

У ранијем периоду обављао је низ значајних спотских функција: предсједник Стрељачког савеза Југославије, потпредсједник Југословенског олимпијског комитета и шеф југословенске спортске мисије на Медитеранским играма у Италији 1997. године.

Био је први предсједник Црногорског олимпијског комитета.