Manja slova Veća slova RSSANB

mr BORO VUČINIĆ

Lični podaci:
Godina rođenja: 1954.
Mjesto rođenja: Podgorica
Bračno stanje: Oženjen, otac četvoro djece

Obrazovanje:
Završio je Pravni fakultet i postdiplomske studije.

Radno iskustvo:

Radni angažman počeo je u Građevinskoj radnoj organizaciji "Titograd".
Nakon toga je radio u organima Glavnog grada i bio direktor Društvenog fonda za građevinsko zemljište, poslovni prostor i puteve-Podgorica.

U periodu od 2003. do 2006. godine bio je ministar zaštite životne sredine i uređenja prostora.

Nakon referenduma i obnove državnosti 2006. godine izabran je za prvog ministra odbrane u nezavisnoj Crnoj Gori. Tu dužnost je obavljao do marta 2012. godine.
Tokom mandata bio je snažno posvećen formiranju novog Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, u skladu sa standardima kolektivnog sistema bezbjednosti - NATO-a, kao prioritetnog nacionalnog strateškog cilja.

Član je Savjeta za članstvo u NATO, Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, Koordinacionog tima za vanredne situacije, Savjeta za vladavinu prava, Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Biroa za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi.

Za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovan je 1. marta 2012. godine.

Bio je odbornik u Skupštini opštine Podgorica i poslanik u Skupštini Crne Gore, kao i predsjednik Mandatsko-imunitetske komisije, član Komisije za izbor i imenovanja, član odbora za Ustavna pitanja i član Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

U ranijem periodu obavljao je niz značajnih spotskih funkcija: predsjednik Streljačkog saveza Jugoslavije, potpredsjednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i šef jugoslovenske sportske misije na Mediteranskim igrama u Italiji 1997. godine.

Bio je prvi predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.